Detrás de los camarones de tu coctel
Abstract
Since ancient times, humans have engaged in various activities to meet the food demands of their populations and fisheries have prevailed in our daily lives at the present day. Among the methods of shrimp production in Mexico are fishing and aquaculture; however, fishing has various questionable impacts that remain controversial. This article reflects on the implications of shrimp consumption and shrimp fisheries in Mexico, their collateral effects (both social and environmental), and some actions that are being taken to reduce them.
Downloads
References
Acuña, E. La pesca en Chile. Escuela de Ciencias del Mar, Valparaíso, Chile, 1986, p. 320.
Banks, R. y Macfadyen, G. Sustainability. A Blueprint for moving toward sustainable tropical shrimp trawl fisheries. Poseidon Aquatic Resource Management Ltd, WWF, 2011. Disponible en: https://wwf. panda.org/wwf_news/?201770/ A-Blueprint-for-moving-toward -sustainable-tropical-shrimptrawl- fisheries
Buhl-Mortensen, P. y Buhl-Mortensen, L. Impacts of bottom trawling and litter on the seabed in Norwegian waters. Frontiers in Marine Science, 5, pp. 1–9, 2018.
CONAPESCA. Anuario Estadístico de Acuacultura y Pesca 2021. Comisión Nacional de Acuacultura y Pesca, Mazatlán, Sinaloa, México, 2021.
Corzas-Cruz, J. S. Moluscos bentónicos como fauna de acompañamiento del camarón en el Golfo de California (Tesis de Maestría). Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, La Paz, Baja California Sur, México, 2024.
Cudney-Bueno, R. y Turk-Boyer, P. J. Pescando entre mareas del Alto Golfo de California. Una guía sobre la pesca artesanal, su gente y sus propuestas de manejo. CEDO INTERCULTURAL, Puerto Peñasco, Sonora, México, 1998. Disponible en: https://docplayer.es/ 40757438-Pescando-entre-mareasdel- alto-golfo-de-california. html
DOF, Diario Oficial de la Federación. Carta Nacional Pesquera. México. 2018 Disponible en: https://www. gob.mx/inapesca/documentos/ carta-nacional-pesquera-2017.
DOF, Diario Oficial de la Federación Norma Oficial Mexicana NOM-002-SAG/PESC-2013, para ordenar el aprovechamiento de las especies de camarón en aguas de jurisdicción federal de los Estados Unidos Mexicanos. México, 2013. Disponible en: https://www.dof.gob.mx/nota_ detalle.php?codigo=5306294& fecha=11/07/2013#gsc.tab=0
FAO. El estado mundial de la pesca y la acuacultura 2022. Hacia la transformación azul. FAO, Roma, Italia, 2022. Disponible en: https://www.fao.org/documents/ card/es/c/cc0461es
Guzmán-Amaya, P. y Fuentes-Castellanos, D. Pesca, acuacultura e investigación en México. 1a ed. Comisión de Pesca, Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria, México, 2006.
INAPESCA. Plan de manejo de la pesquería de camarón del Pacífico Mexicano. SAGARPA-CONAPESCA, México, 2012. Disponible en: https://pescaendirecto.com/ wp-content/uploads/2019/03/PM_ Camaron-draft.pdf
López-Martínez, J., Arreguín-Sánchez, F., Nevárez-Martínez, M. O., Morales-Azpeitia, R., Chávez-Ortiz, E. A., y Alcántara-Razo, E. Aspectos biológicos y pesqueros del camarón roca Sicyonia penicillata (Lockington, 1879) del golfo de California. Universidad Autónoma de México, 2002.
López-Martínez, J. y Morales-Bojórquez, E. Efectos de la pesca de arrastre en el Golfo de California. Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C., Fundación Produce, Sonora, México, 2012.
Santamaría, J., Carbajal Enzian, P., y Clemente, S. Guía ilustrada para reconocimiento de langostinos y otros crustáceos con valor comercial en el Perú. IMARPE, Lima, Perú, 2018. Disponible en: https://biblioimarpe.imarpe. gob.pe/bitstream/20.500.12958/ 3311/1/GUIA%20LANGOSTINOS%20y% 20otros%20crustaceos.pdf
Villaseñor-Talavera, R. Pesca de camarón con sistema de arrastre y cambios tecnológicos implementados para mitigar sus efectos en el ecosistema. En: Efectos de la pesca de arrastre en el Golfo de California. Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C. y Fundación Produce, Sonora, México, 2012, pp. 281-313.
